torsdag 4 juni 2009

Frukost-tips



Nu när det är trist väder, kan man passa på att göra en sats hemmagjord ugnsrostad musli, i USA kallar man det för granola

En sats kan räcka ett par veckor för två och man äter sin granola till frukost med färska bär och youghurt.

Blanda detta i en bunke:
8 dl av AXA Grynblandning, men det går bra med bara havregryn om man föredrar det.
2 dl kruskakli eller vetekli
1 dl solrosfrö, 1 dl sesamfrö, 1 dl linfrö
2 dl hackade mandlar eller nötter av nåt slag

Ta nu fram en kastrull och häll i:
2 dl vatten
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kardemumma eller 10 mortlade mummakärnor, som ger mer smak.
1 dl mörkt socker (muscovadosocker eller farin)
1 dl mörk sirap
1 msk honung
1 dl solrosolja eller annan vegetabilisk olja

Sätt kastrullen på spisen, rör hela tiden och värm det försiktigt, för det ska inte koka. Häll denna blandning över de blandade torrvarorna i en bunke. Rör om ordentligt så det blandas väl och sprid ut det på 2 bakplåtar med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen på 175 grader, rör om minst 3 gånger och se upp så det inte bränns vid.

Ta ut plåtarna och låt det svalna lite och sedan kan man blanda i torkad frukt eller bär. T ex torkade blåbär, aprikoser klippta i småbitar, russin eller vad man nu gillar eller har hemma.

Vill man vara riktigt nyttig kanske man kan tänka sig att minska till hälften på socker och sirap... möjligen ... :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar